Saopštenje za javnost A-SDA Sanski Most

0
SHARE

Nakon održane 7. sjednice Općinskog vijeća Sanski Most, saopštenjem za javnost se je oglasila opoziciona A-SDA Sanski Most.

Poštovane građanke i građani Sanskog Mosta,

danas je održana sedma sjednica Opštinskog vijeća Sanski Most, a u desetosatnom zasjedanju, najviše pažnje izazvale su tri tačke dnevnog reda: Izvještaj o radu Opštinskog načelnika, sa Izvještajem opštinskih službi, zatim inicijativa predsjednika Kluba A-SDA Šemsudina Habibovića o prijedlogu Odluke o pristupanju izrade Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Lijeva obala 1“ Sanski Most, te još jedna inicijativa vijećnika Šemsudina Habibovića o smanjenju plata i naknada izabranih dužnosnika, nosilaca izvršne funkcije i savjetnika, zatim zaposlenika u stručnoj službi Opštinskog vijeća, kao i u Opštinskom pravobranilaštvu, te zaposlenika u Jedinstvenom opštinskom organu uprave Sanski Most.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu Opštinskog načalnika, evidentno je da se radi o sublimaciji izvještaja odgovarajućih opštinskih službi, pri čemu su jednoglasnu podršku svih vijećnika dobili izvještaji Službe za trezor, finansije i zajedničke poslove, zatim Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Službe za prostorno uređenje, građenje i stambene poslove, dok su izvještaji Opštinskog načelnika, kao i ostalih službi dobili podršku samo vladajuće SDA-SBB-DNS koalicije.

Izuzetno burnu raspravu izazvala je prva od tri inicijative vijećnika Šemsudina Habibovića, a radilo se je, u stvari, o zahtjevu investitora Sinanović Šefika–Šere da se izmijeni Regulacioni plan „Lijeva obala 1“ u smislu da mu se dozvoli dogradnja još dva sprata od prvobitno dozvoljene spratnosti objekta. Predstavnici SDA, uz pomoć opštinskog pravobranioca, su pokušali ovu inicijativu ocijeniti kao akt suprotan Poslovniku o radu Opštinskog vijeća, no u tome nisu uspjeli. Ono što je ovdje posebno važno, jeste činjenica da se je na ovoj tački dnevnog reda prvi put do sada desilo da predstavnici vladajuće koalicije ne glasaju istovjetno, a čak su i čanovi Kluba SDA u Opštinskom vijeću Sanski Most glasali razlićito. Shodno tome, predložena inicijativa je dobila podršku 16 vijećnika, a većinu su, pored 13 vijećnika opozicije (A-SDA-SDP-DF-NS), činili i dva vijećnika SBB-a, te jedan vijećnik SDA.

Za razliku od ove inicijative, naredne dvije inicijative vijećnika Šemsudina Habibovića, koje su se odnosile na smanjenje plata zaposlenih u Opštini, Opštinskom pravobranilaštvu i Službi opštinskog vijeća, odnosno ukidanju Odluke o profesionalnom statusu predsjedavajuće Opštinskog vijeća, nisu dobile potrebnu većinu, obzirom da su protiv ovih inicijativa glasali vijećnici vladajuće SDA-SBB-DNS opozicije.

Na kraju je vijećnik Šemsudin Habibović uputio novu inicijativu, koja se odnosi na audio prijenos sjednica vijeća na web stranici Opštine Sanski Most, koja bi trebala da bude razmatrana na sljedećoj sjednici Opštinskog vijeća.

Iskreno se nadamo da je današnji čin glasanja vezano za Izmjenu regulacionog plana „Lijeva obala 1“ početak demokratozacije procesa u Opštinskom vijeću Sanski Most, koja će podstaknuti pojedine vijećnike vladajuće koalicije da postupaju u skladu sa interesima građana i da se, umjesto logikom stranačke discipline, u donošenju odluka vode vlastitom logikom i zdravorazumskim razmišljanjem.

 

 

Press služba

OO A-SDA Sanski Most

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − eight =