SBB napušta SDA u USK?

0
SHARE

Savez za bolju budućnost (SBB) je nastao na kritici vlasti koju kreira i obnaša Stranka demokratske akcije (SDA) i sve do kraja 2015. i početka 2016. godine je svu svoju političku aktivnost i borbu bazirao na žestokim kritikama SDA, a nemali broj puta se je išlo i „ispod pojasa“ u smislu štampanja raznoraznih i neprimjerenih pamfleta u režiji i izdanju „Avaza“, lista čiji je osnivač i stvarni vlasnik predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

U Unsko-sanskom kantonu (USK), SBB je ušao u vlast 14. maja 2016. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine USK, kada je izvršena prva u nizu rekonstrukciju Vlade USK i kada je smijenjen ministar unutrašnjih poslova USK Senad Kljajić (SDA Sanski Most), a na poziciju ministra MUP-a imenovan kadar SBB-a Said Makić.

Bivši ministar MUP-a USK Said Makić (SBB)

U međuvremenu je nastavljeno suđenje lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, za koje on uporno tvrdi da se radi o politički motivisanom suđenju u režiji SDA, a u posljednje vrijeme je intenzivirano i medijssko prepucavanje između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Kada je situacija u USK u pitanju, tri zastupnika u Skupštini USK su, u najvećem broju slučajeva, djelovali podijeljeno, tako da su rijetke situacije u kojima ovaj klub ima jedinstven stav i da glasaju na isti način. Naravno, ovdje ne računamo manje bitne tačke dnevnog reda. Obično su na jednoj strani slijepi sljedbenici politike koju zastupa najveći destruktivac u USK Asim Kamber (SDA), zastupnici Admir Mušanović (predsjednik kluba) i Merisa Šušić, koja se je, nakon udaje za člana SBB-a iz Goražda Muamera Omanovića, poznatog po tome što se je 2014. godine pokušao uvući u Dom naroda FBiH izjašnjavajući se kao Hrvat, preselila u Sarajevo gdje i živi, a stalno je zaposlena u Skupštini USK, gdje se pojavi samo kada je sjednica Skupštine ili Komisije za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno-stambenu politiku i infrastrukturu, čiji je član, dok je na drugoj strani „odmetnuti“ zastupnik Nijaz Kadirić, koji je u zadnje vrijeme intenzivirao svoju borbu sa predsjednikom SDA Sanski Most i federalnim zastupnikom Asimom Kamberom. Mušanović i Šušićka čvrsto podržavaju tzv. „autonomašku Vladu USK“, koju u političkom životu održavaju zastupnici Laburističke stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića, dok Nijaz Kadirić obično ne daje podršku toj Vladi, iako se je i to desilo prilikom posljednje rekonstrikcije Vlade USK 24.maja ove godine.

SBB zastupnici u Skupštini USK: Mušanović, Šušić, Kadirić

U svakom slučaju, pomenuta trojka je pozvana da se sutra pojavi u centrali SBB-a u Sarajevu, gdje će, najvjerovatnije, dobiti instrukcije da više ne podržava Vladu premijeru Huseina Rošića (SDA), čime bi ova Vlada, koja i inače odavno nema podršku većine skupštinskih zastupnika, i formalno morala da podnese ostavku.

U svakom slučaju, stanovnike USK očekuju vreli politički dani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 2 =