SBB pustio niz vodu Seada Jusića

0
SHARE

Na danas održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojoj nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, jedna od tačaka dnevnog reda bila je i zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnosioci poslanici Demokratske fronte i SDP-a BiH.

Pripadnici OS BiH na smotri u Banja Luci, 09. januara 2017. godine

Njihov zahtjev se je odnosio na iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasa o smjeni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, kao i njenih zamjenika, Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Marina pendeš (HDZ) – ministrica odbrane BiH

U obrazloženju zahtjeva se navodi da su Pendeš, Jusić i Jerinić „protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela OS BiH 9. januara, ove godine, na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. januar kao Dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan”.

Mirsad Đonlagić (SBB) – predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u PD PS BiH

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda prihvaćen je zahtjev Mirsada Đonlagića, predsjednika Kluba SBB-a, da se zastupnici o traženim smjenama ne izjašnjavaju „u paketu“, već da se o svakom od navedena tri zahtjeva glasa pojedinačno, obzirom na zahtjev SBB-a od prije dva mjeseca, kojim se je tražila smjena njihovog kadra Seada Jusića.

Sead Jusić (SBB) – smijenjeni zamjenik ministrice odbrane BiH

Sa 20 glasova „za“, 9 „protiv“ i 2 „suzdržana“, zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić (SBB) razriješen je ovo dužnosti.

Za smjenu ministrice Marine Pendeš (HDZ) i njenog zamjenika Borisa Jerinića (SDS) glasalo je 5 zastupnika, 21 je bio „protiv“, a 5 je bilo „suzdržano“.

Boris Jerinić (SDS) – zamjenik ministrice odbrane BiH

Time je i okončana tačka o rekonstrukciji Vijeća ministara, koja se je završila smjenom jedino Seada Jusića, a glavni razlog je što ga se je, u postupku razrješenja, odrekla i vlastita politička partija (SBB).

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH kojem je danas izglasano nepovjerenje na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u izjavi koju je dao u Briselu nešto prije izglasavanja odluke, naglasio je da bi isto postupio kao i 9. januara ove godine.

Apsolutno bih uradio isto, jer moja funkcija nije važna. Tog momenta je važnije bilo zaustaviti dva procesa. Jedan koji se dešavao kod pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, jer su neodgovornim politikama dovedeni da biraju između RS i BiH. Otišli su prije 9. januara sa posla ne znajući hoće li se 10. vratiti. S druge strane, Bošnjaci, redom razni komandiri, komandanti, počeli su biti veći od članova Ustavnog suda, analizirajući trebaju li nešto izvršiti ili ne trebaju“-izjavio je Jusić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + seven =