SDA propaganda o novim zapošljavanjima u Sanskom Mostu: Od Sanela, preko Kambera, do Bakira

0
SHARE

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, svojedobno, izjavio kako će u mandatu 2014.-2018. u Bosni i Hercegovini da bude zaposleno, ni manje ni više nego 100.000 nezaposlenih radnika. U trenutku samo njemu poznatog „čudesnog prosvjetljenja“ lider SDA je vidio ukazanje koje mu je govorilo o stotinu hiljada novih radnih mjesta.

Naravno, Bakir Izetbegović nije posebno naglasio da će to biti u Njemačkoj, a ne u Bosni i Hercegovini. Ako se u obzir uzme ta činjenica, možda se čarobna cifra 100 (hiljada) i dostigne.

Međutim, da se ne bi bilo bez rezervne varijante, SDA kadrovici po cijeloj Bosni i Hercegovini, a naročito u njenom „većem dijelu“ permanentno pune tu imaginarnu posudu sa „mjerom od sto hiljada“.

Obzirom da smo nedavno saznali kako se „u Sanski Most narod masovno naseljava“, kako to slavodobitno izjavi (i osta živ) naknadno promovisani federalni zastupnik Asim Kamber, sada od kantonalnog zastupnika i čelnika sanskog Biroa za zapošljavanje Sanela Mahića saznajemo da je u prošloj godini „u Sanskom Mostu zaposleno 1005 nezaposlenih radnika“. I to, ni manje ni više, nego u „realnom sektoru“ (kao da postoji „nerealni sektor“). Dakle, u privredi.

Tu informaciju je svome vrlom predsjedniku prenio onaj prvi zastupnik (federalni) Asim Kamber, inače peredsjednik lokalne sanske SDA. A „ober predsjednik“ Izetbegović je tu informaciju brže-bolje prenio „istine željnom pućanstvu“.

Doduše, cifru su malkice uljepšali i rekli da je riječ o 1050 novih radnih mjesta, ali, nismo valjda toliki sitničari. Ko je znao „zaposliti“ 1005, „zna“ i 1050.

Naravno, bilo bi zaista zanimljivo kada bi bilo ko od ove trojice mogao da pojasni gdje je to zaposleno 45 profesora, kada su nam učionice sve praznije i praznije, jer nam djeca svakodnevno odlaze uglavnom u „dragu“ Njemačku, zatim 17 diplomiranih ekonomista, čak 5 diplomiranih pedagoga u škole od kojih pola nemaju više ni minimalni broj djece za rad.

Marljivi SDA dužnosnici su “zaposlili” i 59 bravara, čak 53 automehaničara, kao da je Mercedes otvorio neki svoj auto servis (a, nije), zatim 35 vozača, a ni jedan novi kamion nije uljepšao sanske putne transferzale, nevjerovatnih 30 frizera (a, znamo da u cijelom gradu nema ni toliko frizerskih salona), 28 krojača, a u gradu postoje samo 2-3 male krojačke radnje, bez ikakve tekstilne industrije, obzirom da su fabriku „Sana-exclusiv“ uništili, a mašine i sve ostalo nestalo bez traga.

Da je prošle godine „došlo do masovnog zapošljavanja“ govore i sljedeći podaci o zapošljavanju nezaposlenih sa završenom nekom od tehničkih škola. Tako je zaposleno 53 ekonomska tehničara, 45 svršenih gimnazijalaca, 31 elektrotehničar, po 27 mašinskih i poljoprivrednih tehničara, 17 tehničara drumskog saobraćaja i čak 13 PTT tehničara, te 11 hotelsko-turističkih i 10 veterinarskih tehničara. I to sve u „realan sektor“ ili, što bi prost puk rekao „u privredu“. U gradu u kojem ne funkcioniše jedini privatizovani rudnik u Bosni i Hercegovini (onaj mrkog uglja u Kamengradu-mjestu gdje je premijer Fadil Novalić (SDA) obećao graditi dva bloka termocentrale) zaposleno je čak 7 rudarskih tehničara. Zanimljivo je da su radno mjesto u „realnom sektoru“, kako reče predsjednik Izetbegović, našla i 3 ekološka tehničara, 1 obućarski tehničar, iako kožne industrije nema ni na vidiku, pa čak i po jedan fizikalni tehničar (ma šta to značilo) i tehničar za papir.

I, tako, malo po malo i dođosmo do te čarobne brojke od preko hiljadu novozaposlenih u „realnom sektoru“ u Sanskom Mostu u 2016. godini, gradu iz kojega je, za samo dvije posljednje godine, odselilo preko 8.000 stanovnika, po čemu je lider u Bosni i Hercegovini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + twenty =