SDA i sateliti ubijaju demokratiju u Općinskom vijeću Sanski Most

0
SHARE

Dana 06.02.2017. godine Kolegij Općinskog vijeća Sanskog Mosta je utvrdio dnevni red za 5. sjednicu Vijeća, planiranu za 16.02.2017. godine, pri čemu je, omjerom glasova 5:2 usvojena i inicijativa Kluba A-SDA da se na dnevnom redu 5. sjednice nađe i tačka dnevnog reda definirana dvjema inicijativama kluba ove političke partije u Općinskom vijeću, a po kojima bi se razmatrala “Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o platama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršne funkcije i savjetnika profesionalno angažovanih u Jedinstvenom općinskom organu uprave općine Sanski Most („Službeni glasnik Općine Sanski Most“, broj 01/15), te Inicijativa o izmjeni Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o izboru predsjedavajuće/g Općiinskog vijeća Sanski Most („Službeni glasnik Općine Sanski Most“, broj 01/15). Ista tačka dnevnog reda je potvrđena i na jučerašnjoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Sanski Most.

Kako su nam rekli u Klubu vijećnika A-SDA u Općinskom vijeću Sanskog Mosta, povod za pokretanje ove dvije inicijative su enormno visoka primanja zaposlenika u općinskom organu uprave, naglašavajući da samo načelnik Općine Sanski Most i predsjednik Federacije BiH imaju koeficijent za platu 10,00 dok, napominju, gradonačelnik Sarajeva ima koeficijent 9,00 kao i svi ministri u Vladi Federacije BiH.

Savjetnici općinskog načelnika Sanskog Mosta imaju koeficijent 5,12, općinski pravobranilac 6,08, njegov zamjenik 5,60, a sekretar Općinskog vijeća 6,50. Ukoliko se zna da je osnovica za obraćun plate u Općini Sanski Most 308,00 KM, dolazi se do izuzetno visokih primanja, koja znatno nadmašuju nekoliko prosječnih plata u FBiH, pa je tako “startna” plata načelnika općine Sanski Most 3.080,00 KM, općinskog pravobranioca 2.340,80 KM, zamjenika općinskog pravobranioca 2.156,00 KM, savjetnika općinskog načelnika 1.971,20 KM, a sekretara Općinskog vijeća 2.002,00 KM. Naravno, na sve ovo treba, shodno Zakonu o radu FBiH, dodati 0,50% za svaku godinu radnog staža i mjesečni neoporezovani iznos toplog obroka od oko 190 KM.

Ukoliko bi se prihvatio prijedlog Kluba A-SDA, načelnik bi imao platu od 2.464,00 KM, opžinski pravobranilac 1.872,64 KM, zamjenik općinskog pravobranioca 1.724,80 KM, savjetnici općinskog načelnika 1.576,96 KM, a sekretar Općinskog vijeća 1.601,60 KM.

Nažalost, ova tačka dnevnog reda je voljom SDA većine i vjernih satelita SBB-a i DNS-a Marka pavića skinuta sa dnevnog reda.

Nikada do sada u Općinskom vijeću Sanskog Mosta se nije desilo da dnevni red, usvojen na Kolegiju Općinskog vijeća, bude promjenjen na ovako grub način. Dešavalo se je da do promjene dođe ili nametanjem novih tačaka dnevnog reda na početku sjednice ili da je predlagač povlačio materijale o određenim temama.

“Ovo danas je svojevrsno silovanje demokratije od strane SDA-SBB-DNA većine u Općinskom vijeću Sanskog Mosta, što im svakako ne može da ide na čast” izjavili su u Klubu vijećnika A-SDA Sanski Most.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × two =