SDA za limitirani budžet okrivljuje SDP BiH

0
SHARE

Iako je do Općih izbora 2018. godine ostalo još tačno godinu dana, predizborna kampanja je, kao nikada do sada, uveliko počela. Ako izuzmemo povremene direktne napade predstavnika jedne političke partije prema drugoj, predstavnika tzv. “ljevice” prema tzv. “desnici”, najizraženiji način političke predkampanje je “rat saopćenjima”. Upravo se to ovih dana dešava na relaciji SDA-SDP, a povod je visina Budžeta BiH za 2018. godinu u visini od 950 miliona KM.

Prvo se je na svojoj zvaničnoj web stranici oglasio SDP BiH, prozivajući SDA zbog ovako limitirajućeg iznosa Budžeta:
“Pozivamo SDA da javnosti u BiH objasni kako je moguće da je Fiskalno vijeće BiH usvojilo globalni fiskalni okvir, kojim je budžet BiH ponovo fiksiran na iznos od 950 miliona KM?”

U ovom saopćenju SDP-a se navodi kako “fiskalno vijeće BiH ovu odluku nije moglo donijeti bez glasa Fadila Novalića ili Denisa Zvizdića, a obojica su kvazireformske perjanice SDA-ove nesposobne vlasti.”

Naravno, nije se dugo čekalo na odgovor iz tabora SDA. Također u saopćenju na svojon zvaničnoj web stranici oni su za ovakvo stanje optužili SDP, pozivajući ih da odgovor na postavljeno pitanje potraže kod svoga bivšeg i sadašnjeg predsjednika, Lagumdžije i Nikšića.

U spomenutom saopćenju se, između ostalog navodi:
“Podsjećamo javnost da je državni budžet limitiran na 950 miliona KM zbog teškog kompromiserstva Lagumdžije i Nikšića kako bi očuvali vlast. Upravo su oni pristali na to ograničenje, a kada se jedanput to dogodi onda to više nije moguće promijeniti bez pristanka predstavnika iz entiteta RS.”

U nastavku saopćenja, SDA teško okrivljuje SDP i za još nekoliko bitnih, a u vrijeme SDP vladavine donesenih zakona, kao što su “Zakon o prebivalištu kojim su trajno ograničena prava povratnika, Zakon o sukobu interesa kojim je praktično ukinut ovaj institut, Zakon o javnim nabavkama kojim je razbijen jedinstven sitem javnih nabavki  što je omogućilo dodatnu korupciju, Zakon o jedinstvenom matičnom broju kojim je podebljana entitetska linija i brojni drugi.”

Da se politička kampanja zahuktava puno prije zvaničnog početka iste sasvim je jasno. Ostaje da vidimo šta će nam još prirediti predstavnici najjačih političkih partija u BiH u mjesecima ispred nas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + nineteen =