Srebrenica Rijekom hodi

0
SHARE

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, kao znak dubokog saosjećanja sa svim žrtvama u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini, te kao znak podrške Maršu mira koji se tradicionalno održava u Podrinju na relaciji Nezuk-Potočari i ove godine je organizovalo akciju podrške  pod nazivom

S R E B R E N I C A    R I J E K O M    H O D I

Akcija je zamišljena i realizovna kao mirna šetnja građana riječkim Korzom, odjevenih u bijele majice koje simboliziraju bijele nišane u Potočarima.

Kolona građana je u 10 sati krenula sa Mosta branitelja na Delti, prošetala duž cijelog riječkog Korza do Jadranskog trga, a onda se, kao i svake godine do sada, zaustavila na Rivi, gdje su u more bačene 22 ruže, kao simbol broja proteklih godina od genocida u Srebrenici.

U ime organizatora, prisutnima se je obratio mr. Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine (VBNM) i predsjednik Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku.

U ime grada Rijeke, prisutnima se je obratio gradonačelnik gospodin Vojko Obersnel.

U ime Primorsko-goranske županije, prisutne je pozdravio i prigodne riječi uputio zamjenik župana gospodin Petar Mamula.

Nakon obraćanja zvaničnika, imam riječke džamije Adnan Džikić i njegov sin Amar su proučili dovu za sve žrtve genocida u Srebrenici

Nakon proučene dove, najmlađi učesnici povorke su, zajedno sa gradonačelnikom Obersnelom, u more simbolično bacili 22 ruže, nastavljajući tako dosadašnju tradiciju.

Ovom bijelom povorkom kroz Korzo organizatori svake godine šalju poruku da genocid u Srebrenici ne treba negirati, niti umanjivati i opomenu da se Srebrenica nikada ne smije ponoviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =