Turska: Nane će primati mjesečnu platu za čuvanje svoje unučadi

0
SHARE

Turski ministar rada i socijalne sigurnosti Mehmet Muezzinoglu je tokom današnjeg obraćanja javnosti u Ankari, pored izjave da neke evropske zemlje, među kojima Njemačka i Holandija, osjećaju nelagodu zbog snažnog razvoja i jačanja Republike Turske, izjavio kako Turska finalizira projekat prema kojem će nane u Turskoj mjesečno dobijati platu za čuvanje svoje unučadi, dok njihove majke rade. Za tu aktivnost, nane će mjesečno dobijati oko 110 eura.

Kazao je kako su već poznata imena nana koja će primati platu za čuvanje unučadi, te naglasio kako se radi o nacionalnom projektu.

“Pokrenuli smo pilot projekat koji je vrlo bitan i strateški. Odlučili smo da će nanama biti isplaćena trećina minimalne plate u zemlji. To je jedna vrsta naše nagrade i podrške”, poručio je Muezzinoglu.

U početku će početi sa 5.000 porodica koje žive u Istanbulu i Bursi, a zatim će se proširiti na još pet gradova, a cilj je da projekt na kraju bude prisutan u cijeloj Turskoj.

Prema informacijama, nane koje čuvaju unučiće moraju biti ispod 65 godina starosti da bi ušle u program.

Ministar Muezzinoglu je pojasnio da na ovaj način žele nagraditi nane koje brinu za unuke, dok majke rade.

“Nane brinu o unučićima besplatno, a vraća im se ljubavlju i poštovanjem, sada će dobiti i novčanu nagradu”, rekao je Muezzinoglu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 2 =