U Brigovima klanjana džennaza brigadiru i gaziji Hamdiji Mustafiću

0
SHARE

U prisustvu nekoliko hiljada građana, zatim predstavnika vojnog, politčkog i društvenog života, starješina i saboraca, danas je, uz najviše vojne počasti, na porodičnim mezarjima na Brigovima klanjana dženaza namaz Hamdiji Mustafiću, zamjeniku komandanta 505. viteške bužimske brigade, penzionisanom brigadiru Armije RBIH i u ratu najbližem saradniku rahmetli generala Izeta Nanića.

Od njega su se oprostili mnogobrojni saborci i nekadašnji pripadnici 505. viteške bužimske brigade, ali i brojnih drugih brigada 5. korpusa Armije RBiH. Nekoliko hiljada Bužimljana i Krajišnika došlo je klanjati dženazu čovjeku o kojem su svi imali riječi hvale.

Dženazu namaz predvodio je njegov brat Izan Mustafić. Tijelo s tabutom ispred kuće do mezarja na rukama su nosili rodbina i prijatelji. Prije samog klanjanja džennaze-namaz prisutnim se obratio i general Atif Dudaković, koji je govorio o Hamdijinoj hrabrosti, požrtvovanosti, skromnosti i poštenju, osobinama kojima se posebno isticao. General Dudaković je na kraju poklonio zastavu BiH sinu rahmetli Hamdije.

Početkom aprila 1992. Hamdija Mustafić pristupio je Štabu teritorijalne odbrane Bužim, gdje je izabran za komandira sektora Dobro Selo, Ravnice, Kekići i Stabandža. Od oktobra 1992. do januara 1994. godine obavljao je dužnost komandanta bataljona. Nakon toga, izabran je na poziciju zamjenika komandanta 505. bužimske viteške brigade.

Na poziciji zamjenika generala Izeta Nanića i njegovog najbližeg saradnika ostao je do januara 1995. godine, nakon čega je prešao u komandu Petog korpusa Armije RBiH. U toku rata je ranjavan dva puta.

Za ratni doprinos i zasluge odlikovan je ratnim priznanjem Srebreni štit te ga je pet puta pohvalio komandant Armije RBiH i komandant Petog korpusa.

Nakon rata, u Vojsci FBiH Mustafić je obavljao dužnost načelnika Odsjeka u Štabu 5. korpusa i komandanta Komande za razvoj, odakle je otišao u penziju 2004. godine stekavši čin brigadira.

Rahmetli Hamdija Mustafić je rođen 8. augusta 1959. godine u Bužimu. Osnovnu školu Bužim završio je 1974. godine, a srednju u sklopu SŠC “Safet Krupić” u Bosanskoj Krupi 1979. godine. Više obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Bihaću 1998. godine. 0d 1988. do 1992. nalazio se na dužnosti rukovodioca zrakoplovnih sredstava u sklopu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + seventeen =