Vijest iz Ankare: U Sanskom Mostu će se graditi vakufski tržni centar

0
SHARE

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem potpisali su 28. februara u Ankari Protokol o saradnji na realizaciji projekta izgradnje tržnog centra na vakufskoj parceli Hamzi-begovog vakufa u Sanskom Mostu.

Vakufska direkcija IZ u BiH je u saradnji sa svojim partnerom Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala neophodna sredstva iz vakufskih fondova za finansiranje radova potpune izgradnje tržnog centra na vakufu Hamzi-bega u Sanskom Mostu. Naime, predmetna parcela ovog vakufa bila je nacionalizirana u bivšem sistemu, tj. bila je u državnom vlasništvu sa pravom korištenja na ime vakufa, ali nije bila privedena krajnjoj namjeni.

Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu Općinsko vijeće i općinski načelnik donijeli su odluku o povratu ove nekretnine Islamskoj zajednici u BiH. Medžlis Isklamske zajednice Sanski Most je na parceli izgradio privremene objekte sa drvenim štandovima, a kompletna parcela se koristi kao lokalna pijaca.

U proteklom periodu Medžlis i Vakufska direkcija tražili su bolje rješenje kako bi unaprijedili ovaj vakuf. U tom smislu izrađen je i idejni projekat tržnog centra. Projekat je prošao sve analize i procedure odgovarajućeg projekta i sada su konačno obezbijeđena i sredstva za njegovu realizaciju. Izgradnjom tržnog centra Vakufska direkcija, Medžlis IZ Sanski Most i Općina Sanski i Most realizovaće jedan od svojih najvažnjih aktuelnih projekata na ovom području.

U narednim mjesecima Medžlis i Općina će obaviti sve neophodne radnje kako bi se riješila urbanistička i građevinska dozvola za nesmetan početak radova. „Naša je namjera da u svim muftijstvima realiziramo nekoliko projekata koji bi pomogli ukupnom razvoju kako Islamske tako i lokalne zajednice. Iako djelujemo u vidno otežanim uvjetima, raduje nas svaki uspjeh i napredak na polju oživljavanja vakufa“ – kazao je dr. Zajimović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − 7 =