Zapanjujući primjer fotosinteze: „vrt“ u zatvorenoj boci nije zalijevan preko 40 godina

0
SHARE

Kad je David Latimer posadio sjeme u staklenoj boci na Uskrs 1960. godine iz čiste znatiželje, nije imao pojma da će se pretvoriti u gusto zelenilo koje će bujati narednih nekoliko desetljeća.

Sada, više od pola stoljeća kasnije, „vrt“ u ovoj zatvorenoj boci uspijeva bolje no ikad, ispunjujući je bogatim biljnim životom – i to unatoč činjenici da ga Latimer nije zalijevao od 1972. godine.

Nakon što je stavio nešto gnojiva u bocu, Latimer je pomoću žice zasadio sjeme puzavca i dodao malo vode. Bocu je zatvorio, stavio je na sunce i otada fotosinteza čini svoje.

Od 1972. godine kad ju je Latimer posljednji put zalio, biljka ne dobiva svjež zrak i vodu, no ipak je uspjela stvoriti vlastiti samoodrživi ekosistem.

Kroz fotosintezu, biljka dobija energiju potrebnu za rast apsorbirajući sunčevu svjetlost. U tom se procesu također stvaraju vlaga i kisik; vlaga se nakuplja i zatim ponovno „kiši“ dole na biljku.

Lišće koje padne na dno boce truhne i proizvodi ugljen-dioksid potreban za fotosintezu.

Zapanjujuće je kako s malo sunčeve svjetlosti biljke mogu rasti, čak i u ovakvim uslovima, stvarajući mikro verziju Zemlje u boci.

80-godišnji Latimer nada se da će njegova djeca nastaviti s eksperimentom i nakon njegove smrti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 11 =