Zašto je Bakir Izetbegović sedlao „mrtvog konja“ i tako nanio ogromnu štetu Bosni i Bošnjacima?

0
SHARE

Država Bosna i Hercegovina je imala punih deset godina na raspolaganju da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom Srbija nije proglašena odgovornom i krivom za počinjeni genocid u Bosni i Hercegovine, već samo odgovornom što nije ništa učinila da spriječi taj genocid.

Nažalost, površnost koju je lider SDA i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović (SDA), iskazao u „foto-finišu“ ovoga desetogodišnjeg roka još uvijek je neshvatljiva iole „razumom obdarenom“ građaninu ove zemlje, koji, osim nje, nema nikakvu rezervnu domovinu.

Tri dana prije isteka roka, dakle, 24.02.2017. godine, „agent“ Bosne i Hercegovine Sakib Softić predao je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. I, onda je oslijedilo iščekivanje i čekanje šta će Sud da kaže. Neki su govorili da može proći i do dvije godine do nekakvog odgovora iz ovoga suda, pokazujući tako koliko u stvari ništa ne znaju, a predstavljaju se kao vanserijski stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava.

Međutim, Međunarodni sud pravde u Haagu nije dugo čekao. Stvar je riješio na najjednostavniji način, koji će se za Bošnjake pokazati i kao najbolniji, iz više razloga.

Sud u Hagu je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije na način da je odbio prihvatiti legitimitet agenta Sakiba Softića. Istoga onoga Softića za kojega je Bakir Izetbegović uporno tvrdio da ima legitimitet „jer Predsjedništvo BiH nije mijenjalo svoju odluku o tome još od 2002. godine, kada je Softić prvi put i imenovan“.

Nažalost, Bakir Izetbegović, ali i Sakib Softić, Fadila Memišević (predsjednica Društva za ugrožene narode i predsjednica Upravnog odbora Fondacije Pravda za BiH) i Rasim Muratović (direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava) su skoro godinu dana krili da Sakib Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da ga je ovaj sud, na Softićev upit, o tome obavijestio još 26. maja 2016. godine, naglasivšida će za slučaj revizije presude biti potrebna nova saglasnost, odnosno novo imenovanje, koje je trebalo izvršiti Predsjedništvo BiH“.

Postavlja se opravdano pitanje zašto je Izetbegović išao u ovu bitku sa agentom Softićem, koji nije imao legitimitet ne samo da zastupa interese države Bosne i Hercegovine na ovome sudu, nego ni da preda aplikaciju za reviziju presude, a koji je sve to naplatio u ogromnim novčanim iznosima. Zašto je Bakir Izetbegović i svi gore nabrojani krio od javnosti da država Bosna i Hercegovina sve ovo stavlja na kartu koja unaprijed gubi i, zaboga, zašto je sedlao „mrtvoga konja“ su pitanja na koja ova država i bošnjački narod pogotovo, itekako zaslužuju prave odgovore.

O tome zašto Bakir Izetbegović nije ništa učinio da njegov koalicioni partner Dragan Čović (HDZ) ne bude na suprotnoj strani, neki drugi put.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × five =