Zavod za javno zdravstvo USK: Direktorica mijenja Pravilnik da bi zaposlila kćer, nastavnicu engleskog jezika

0
SHARE

O malverzacijama u Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (ZZJZ USK) mediji su pisali prije izvjesnog vremena, a teme su bile otkazi koje je direktorica Zarina Mulabdić (SDA) uručila mladim i perspektivnim dokrotima ove ustanove, a naročito nezakonit angažman vlastite kćerke, koja je zadnjih nekoliko mjeseci dolazila i radila „nešto“ u Zavodu, a da niko nije znao šta to ona radi.

Da se to ne bi i dalje tako dešavalo, pobrinula se je brižna mama, koja je pokrenula svu mašineriju Zavoda, kako bi angažman njene kćerke u ovoj ustanovi bio „po zakonu“. Naprosto, mama–direktorica se je sjetila „fantastičnog“ rješenja. Pripremila je novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Zavodu, po kojem se uvodi novo radno mjesto „stručni saradnik za promociju zdravlja, prevoditeljstvo i odnose sa javnošću“.

Tangrid Mulabdić, nastavnica engleskog jezika

Da se radi o radnom mjestu namijenjenom baš za njenu kćerku Tagrid Mulabdić, govore i uslovi koji se zahtijevaju od onih koji konkurišu na ovo radno mjesto:

  • završen engleski jezik
  • poznavanje njemačkog jezika u govoru i pismu
  • poznavanje rada na računaru
  • osnovno znanje iz područja medicinske struke (ma šta to značilo. Možda je i zbog toga mama u zadnje vrijeme dovodila kćerku u Zavod, kako bi stekla to „osnovno znanje“).

Direktorica Mulabdić se je potrudila i da „opis poslova“ prilagodi svojoj kćerki, tako da se puno ne napreže, ali da ima sigurno uhljebljenje. Treba li napomenuti da kćerka Mulabdić ima potrebnu 1 godinu radnog staža, koja se traži u uslovima definiranim Pravilnikom.

Zaposlenici u Zavodu su razočarani ovim postupcima direktorice Mulabdić, koja je najavila i smanjenje plata zaposlenih, ali o svemu tome niko nije smio da javno govori, obzirom da se plaše osvete moćne direktorice.

Privremeni upravni odbor Zavoda se nije htio sastati i raspravljati o ovom prijedlogu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a kako im 10.juna ističe mandat, direktorica Mulabdić će morati da obavi novi krug lobiranja i nuđenja usluga nekoj drugoj postavi u upravi ovog javnog preduzeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + four =